Ce reprezintă colica abdominală la sugari?

Colica abdominală la sugari este o stare autolimitantă, ce se prezintă cu un disconfort gastric acut, însoţit de distensie intestinală, cauzată de acumulările de gaze. Această tulburare este foarte frecventă la sugari şi la nou-născuţi, în special în primele săptămîni de viaţă. Aceasta deseori apare seara. Colica abdominală la sugari afectează atît copiii alimentaţi artificial, cît şi pe cei alimentaţi natural. În majoritatea cazurilor, aceasta dispare spontan în luna 3 – 4 de viaţă.

 

Cum se diagnostichează colicile la bebelusi?

Cum se diagnostică colica abdominală la sugari?

Copilul are un abdomen balonat, uneori uşor tensionat.

Acesta este agitat şi îşi trage în sus picioruşele.

Colica abdominală la sugari poate avea intensitate diferită, de la crize de iritabilitate inexplicabilă pînă la plîns aproape constant. Iritabilitatea şi plînsul subit care sunt dificil de controlat, la un sugar sau nou-născut sănătos şi bine dispus ar putea îngrijora părinţii, în special atunci cînd astfel de situaţii au loc frecvent.

 

Cauzele colicii la sugari

Cele mai frecvente cauze ale colicii abdominale la sugari includ:

 

  • Hipersensibilitatea la alimentele consumate de către mama ce alăptează (de exemplu, laptele de vacă),
  • Sistemul gastrointestinal subdezvoltat şi problemele cu digestia rapidă,
  • Înghiţirea aerului în timpul mîncării (în special la copiii hrăniţi artificial),
  • Tulburările gastrointestinale şi intoleranţa la anumite substanţe nutritive (glucoză, lactoză),
  • Sistemul nervos imatur – colica poate reprezenta un mod de a reacţiona la stimulii fizici neînţeleși pentru copil,
  • Interacţiunea cu părinţii, de exemplu, grijile mamei ce alăptează, stresul în familie.

 

Flatulenţa la copii

Acumulările excesive de gaze în tractul gastrointestinal aflat în dezvoltare de asemenea afectează copiii preşcolari şi şcolari.

Balonarea la copii

Colica şi flatulenţa la copii deseori apar cînd copilul ajunge într-un mediu nou pentru el, de exemplu, la grădiniţă sau la şcoală. Organismul său trebuie adaptat la un nou tip de mîncare, la un alt program de luare a meselor decît cel de acasă. Un factor suplimentar ce cauzează flatulenţa şi simptomele legate de aceasta este stresul natural legat de o situaţie nouă – faptul aflării departe de familie, încercarea de a se integra într-un mediu sau într-o societate nouă sau necunoscută pentru el.

 

Cum se tratează colica abdominală la sugari şi flatulenţa la copii?

Din păcate, colica abdominală la sugari este o tulburare ce trebuie de așteptat ca să dispară. Cu toate acestea, părinţii şi-ar putea ajuta copiii să treacă prin această perioadă dureroasă. Într-o situaţie de acest gen merită de utilizat preparate dovedite şi recomandate, precum Espumisan® picături orale, emulsie. Simeticona ce se conţine în acest medicament distruge în mod eficient bulele de gaz şi contribuie la înlăturarea lor.