Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Balonarea și intervențiile chirurgicale

A child dressed up as a nurse and examining her teddy bear
A child dressed up as a nurse and examining her teddy bear

 

Este normală umflarea după o intervenție chirurgicală?

Mulți oameni trec printr-o intervenție chirurgicală și spitalizare la un anumit moment din viață. După un accident sau după o boală, poate fi necesar să petreceți un timp în spital.

În funcție de zona afectată, procedurile chirurgicale pot fi foarte stresante pentru organism. Mulți oameni au probleme digestive după intervenția chirurgicală din cauza medicamentelor, a schimbării dietei în spital și a lipsei de activitate fizică.

Pacienții din spitale raportează frecvent probleme abdominale precum disconfortul abdominal, constipația, balonarea și flatulența. Acestea nu trebuie ignorate, deoarece întreruperea transportului alimentelor în intestine poate afecta grav organismul dumneavoastră.

 

Ce este ileusul postoperator (IPO)? Este periculos?

De obicei, alimentele sunt transportate prin intestine prin contracția și relaxarea mușchilor din zona abdominală, producând o mișcare în valuri. Când acest așa-numit peristaltism se oprește, medicii vorbesc despre ileus postoperator.

Ileusul apare cel mai frecvent după o intervenție chirurgicală abdominală sau pelvină. Poate fi cauzat de faptul că peristaltismul nu revine la activitatea normală după intervenție, de medicamentele prescrise sau chiar de un blocaj cauzat de cicatricile postoperatorii.

Senzația de balonare după intervenția chirurgicală poate avea multe alte cauze. Studiile au arătat că participanții au raportat probleme digestive ca urmare a consumului anumitor alimente sau medicamente. Aceste medicamente le includ pe cele pentru tratamentul constipației (laxative), diabetului (acarboză) și cele care ajută pacienții cu obezitate (orlistat).

Alte medicamente care sunt recunoscute că produc probleme digestive sunt medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (precum ibuprofenul sau diclofenacul), precum și antibioticele.

Contraceptivele, precum pilula contraceptivă, modifică echilibrul hormonal, ceea ce este recunoscut că provoacă balonare. Multe femei au raportat balonare după ce au început sau au întrerupt administrarea de contraceptive hormonale.

  

 

Cum puteți reduce umflarea abdomenului după o intervenție chirurgicală?

Deoarece multe dintre problemele digestive par să fie cauzate de stilul modern de viață, puteți face multe lucruri pentru a reduce problemele legate de balonare. Atenția acordată obiceiurilor și rutinei dumneavoastră vă poate ajuta să identificați cauzele.

  Young parents having a meal at the dining table, wearing their work clothes with their child sitting between them. They are laughing and having a good time together
  Young parents having a meal at the dining table, wearing their work clothes with their child sitting between them. They are laughing and having a good time together

  Identificarea și evitarea alimentelor și situațiilor care vă fac să vă simțiți balonat
  Vă simțiți balonat după anumite alimente sau mese? Reacționați la anumite situații, poate în momente de stres? Sau vă simțiți balonată în perioada menstruală?

  A young woman with long, brown hair holds a tall glass with her hand and drinks a carbonated drink with a straw out of it
  A young woman with long, brown hair holds a tall glass with her hand and drinks a carbonated drink with a straw out of it

  Evitați alimentele care favorizează balonarea
  Se știe că alcoolul, țigările și băuturile carbogazoase provoacă balonare. Eliminarea lor din dieta poate fi un prim pas către o stare mai bună.

  Doctor’s hands in front of a desk with documents and medicine
  Doctor’s hands in front of a desk with documents and medicine

  Schimbarea medicației prescrise
  Ileusul sau obstrucția intestinală poate fi tratată uneori cu medicamente pentru a stimula mișcarea intestinelor. O altă opțiune poate fi întreruperea medicamentelor care cauzează ileusul. Acest lucru poate fi decis doar de medicul dumneavoastră.

  Woman’s hand pouring the medicine out of the bottle on her left palm
  Woman’s hand pouring the medicine out of the bottle on her left palm

  Medicamente eliberate fără prescripție medicală
  Ameliorarea poate fi obținută prin medicamentele disponibile în farmacii. Produsele precum Espumisan® folosesc ingrediente care favorizează transportul adecvat al gazelor.

  A woman and a man looking at each other while kneeling on the side of the road and tying their jogging shoes
  A woman and a man looking at each other while kneeling on the side of the road and tying their jogging shoes

  Activitate fizică, dacă e permisă
  Studiile arată că activitatea ușoară poate îmbunătăți eliberarea gazelor intestinale. Activități precum o plimbare prin cartier pot pune în mișcare intestinele, ceea ce ajută la eliberarea gazelor în exces. Acest lucru poate să nu fie o opțiune după o intervenție chirurgicală.

   

  Când trebuie să consultați un medic?

  Dacă simptomele de ileus apar în timp ce pacientul este spitalizat, examinarea medicului poate determina dacă este necesară asistența medicală. Simptomele de ileus includ:

  Icon of a medicine bottle

  Durere și crampe abdominale

  Icon of a balloon to show the pressure that can form in the abdomen and cause cramps

  Stomac balonat sau umflat

  Icon of a person with nausea and vomiting

  Greață și vărsături

  Icon of stool

  Constipație sau eliminarea de scaune apoase în cantități mici

  Icon of a hand refusing a bowl of food to illustrate loss of appetite

  Senzație de plenitudine și lipsa poftei de mâncare

  Icon of passing gas

  Incapacitatea de a elimina gazele

   

  Espumisan® – Ameliorarea unui stomac balonat!

  Balonarea și flatulența sunt normale. Dar stilul nostru modern de viață poate fi foarte dăunător. Un loc de muncă stresant, încercarea de a împăca hobby-urile, familia și prietenii pot duce la stres și la consumul de cantități mari de alimente grase și nesănătoase. Sistemul nostru digestiv nu poate ține pasul, ceea ce conduce la producerea excesivă de gaze care pot rămâne blocate în abdomenul nostru și ne fac să ne simțim plini și balonați. Disconfortul din stomac și teama de flatulență necontrolată sunt o sursă de stres pentru mulți oameni.

  Simeticona, substanța activă din Espumisan®, oferă ameliorare împotriva balonării. Simeticona este un remediu împotriva balonării și flatulenței. O doză de Espumisan® asigură ameliorarea unei game largi de simptome cauzate de gaze, cum sunt flatulența sau abdomenul umflat.

  Practic, simeticona modifică tensiunea superficială de la suprafața bulelor de gaz care sunt blocate în tractul gastro-intestinal. Astfel, bulele sunt sparte, gazul este eliberat, ceea ce ușurează evacuarea gazelor prin eructație sau flatulență.

  Espumisan® 40 mg capsule

  Capsule cu 40 mg simeticonă pentru tratamentul simptomelor gastro-intestinale cauzate de gaze.

  Packaging of Espumisan 40 mg Capsules
  Packaging of Espumisan 40 mg Capsules

  Espumisan® - mai multe forme de prezentare pentru nevoile dumneavoastră

  Two packs of Espumisan 100 mg/ml Emulsion in different sizes in the foreground, behind the big package is an illustrated lion. In the background there is a happy baby that lies on his smiling mother and looking curiously at the camera

  Espumisan® 100 mg/ml emulsie

  Emulsie ușor de administrat pentru tratamentul colicilor, din primele săptămâni de viață

  A happy father hugging his laughing daughter after taking Espumisan Emulsion 40

  Espumisan® 40 mg/ml emulsie

  Emulsie cu 40 mg simeticonă, ușor de administrat.

  Espumisan® TV Spot